Bardzo proszę o pomoc w zinterpretowaniu opisu rezonansu magnetycznego z kontrastem :W przyśrodkowym obszarze lewego płata ciemieniowego widoczne jest zakontrastowane naczynie z miotełkowymi rozgałęzieniami-obraz charakterystyczny dla naczyniaka żylnego.drugie, drobne nietypowe naczynie widoczne jest podkorowo w tymże płacie.
Torbiel wielokomorowa w szyszynce, o wymiarach 10x6mm
Marta 2012-02-10, 15:45
Opisano naczyniaka oraz torbiel szyszynki. Do konsultacji z neurologiem i w zależności od występujących objawów decyzja co do dalszego leczenia.
neuron 2012-02-11, 15:42
Na konsultację oczywiście czekam. Spodziewałam się chyba trochę innej pomocy w zinterpretowaniu tego rezonansu.Liczyłam, że dowiem się coś więcej o samej torbieli wielokomorowej szyszynki i naczyniaku żylnym.Czy to twory z którymi można żyć ? Taka skąpa odpowiedz tylko wzmogła mój i tak ogromny strach.
Marta 2012-02-13, 07:34
Takie samo rozpoznanie u mnie tylko tylko określenie brzmi następująco: *Anatomiczny wariant rozwojowy-naczyniak żylny w obszarze gęebokim na poziomie prawego płata skroniowego* Co to jest i czy groźne przede wszystkim?
Katarzyna 2012-02-22, 19:15
Lek. Tomasz Tykocki wyjaśnia trochę pocieszająco Marta. Link poniżej
http://www.neurologiczne.pl/pytania/struktura-o-wygladzie-naczyniaka-zylnego-w-placie-potylicznym-a-lokalne-niedokrwienie-mozgowia.htm
.... 2012-02-22, 19:21
Panu Tykockiemu dziekuję za linka.Nie dowiedziałam się dalej niczego konkretnego i chyba tylko pozostaje mi czekac na konsultację neurochirurga.W taką normę raczej cięzko uwierzyć i raczej trudno pogodzić sie z obecnościa naczyniaka .Świadomość, że w każdej chwili może pęknąć jest mało optymistyczna i pewnie dlatego nic Pan o niej nie napisał.
Marta 2012-02-23, 17:41
Skoro wiesz czym to grozi to po co pytasz ?
.... 2012-02-24, 20:47