Witam miałam robiony rezonans wizyte mam dopiero za trzy tgodnie proszę mi powiedzieć czy wynik rezonansu świadczy o czymś poważnym czy czeka mnie operacja. Na poziomie L4/L5 wkazano pośrodkowo-prawoboczną przepuklinę krążka międzykręgowego prowadzącą do umiarkowanego ucisku struktur wewnątrzkanałowych .Degeneracyjne skrócenie czasu relaksacji T2 tego krążka .Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe krawędzi trzonów i stawów międzykręgowych na poziomie l4/L5 z dyskretnym przewężeniem zachyłków bocznych kanału kręgowego.Zwyrodnienie tłuszczowe szpiku kostnego w sąsiedztwieblaszek granicznych trzonów na poziomie L4/L5 .Dyskretne dokanalowe uwypuklenie pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego L5/S1 bez istotnego ucisku struktur wewnątrzkanałowych.
Ewa 2011-11-06, 20:27
Ważne są jeszcze występujące objawy. Trudno ocenić co radiolog miał na myśli pisząc *umiarkowany ucisk struktur wewnątrzkanałowych*, nie daje to odpowiedzi czy dochodzi do ucisku korzeni nerwowych. Poza tym opisano zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa. Trudno jednoznacznie powiedzieć jak będzie wyglądać leczenie.
neuron 2011-11-07, 14:35