Witam
Mam 45 lat. Trzy lata temu, miałem silne bóle górnej części kregosłupa. Zdjęci rengenowskie wykazało przesunięcie kręgu C5. Teraz nagle choroba wróciła, objawy są następujące: ból górnej części kregosłupa, ból tylnej części głowy, drętwienie dwóch ostatnich palców w prawej i lewej ręce. Silny ból nadgarstków i ból w łokciach. Dostałem skierowanie do neurologa, ale wizyta dopiero za długi czas. Czy ktoś mógłby by mi powiedzieć o co tu chodzi ?
Mirek 2011-12-09, 13:50
Powodem dolegliwości jest ucisk na korzenie nerwowe, worek oponowy a także prawdopodobnie rdzeń kręgowy. Należy wykonać MR kręgosłupa szyjnego, ocenić obecne zmiany i ustalić leczenie (operacja czy rehabilitacja).
neuron 2011-12-11, 20:20
Też wydaje mi się że jest ucisk na worek oponowy, bo sama miałam podobne dolegliwości + mase inych (bóle głowy silne, bóle barku aż po końce palców całe ręki. jestem po operacji C4-C5 i robia się kolejne zwyrodnienia. a 10 latek mniej na karku. Operację w tym wieku można zrobić jak jest konieczność ale rekonwalescencja długa i uciążliwa. Pozdrawiam
Aku 2011-12-12, 10:51