Forum neurologiczne » Zaburzenia czucia, drętwienia, drżenia, tiki » Drgania mięśni, szum w uszach i osłabienie

Drgania mięśni, szum w uszach i osłabienie

Mam następujące objawy neurologiczne. Czuję drgania mięśni, tak jakby małe niebolesne skurcze, w różnych obszarach rąk, nóg, czasem głowa - skronie i brzuch - rzadziej. Jak stoję to czuję jak pod stopami mi coś wibruje/krąży, nie jest to mocne wibrowanie/krążenie. Wcześniej było tak ze czułem to od góry bóg do dołu. Miałem odrętwiałą lewą część skóry głowy od potylicy do czoła, przy dotyku czułem ze jest odrętwiała, teraz już dużo mniej, ale jeszcze delikatnie jest. Słyszę szum w uszach, czasem się nasila. W ciągu dnia czuje się osłabiony. Budzę się nieraz z lekko ścierpniętymi nogami - stopami. Jak wstanę z łóżka to czuję kolki głównie w paluchu. Kilka razy miałem uczucie jakby mnie trochę piekły stopy. Podczas chodzenia, troche lubią mi odrętwieć palce u stóp. Zdazało się tak, że nawet metka z koszulki mi jakoś tak dziwnie uwierała, czułem takie dziwne uczucie na plecach. Odczuwam również czasem mrowienie w opuszkach palców u rąk.
RTG kręgosłupa wykazało skolioze i zwyrodnienia kręgosłupa ledzwiowego i piersiowego. Badania krwi mam dobre.

pkt 2009-11-01, 22:23

W Pana wypadku radzę jeszcze wykonać badania obrazowe głowy. Diagnostyki wymaga szum w uszach i zaburzenia czucia na skórze głowy. Zwyrodnienie kręgosłupa może być wynikiem drętwienia w obrębie kończyn.

neuron 2009-11-02, 15:06

A jakie schorzenia mogą wywoływać takie objawy?

pkt 2009-11-02, 17:35

Ja mam podobnie tez czuje jakby drganie miesni w stopie i u obu rak .
To znaczy takie wibracje odczuwam . Robiłem sobie przeswietlenie stopy i nic na nim nie wyszło .Gdzie mam zasiegnac dalszej porady ,do jakiego lekarza isc .
Prosze o pomoc .

Poranek 2010-03-24, 12:20