Forum neurologiczne » Nowotwory układu nerwowego » Brak jednoznacznych cech obecności zmiany ogniskowej a podejrzenie gruczolaka

Brak jednoznacznych cech obecności zmiany ogniskowej a podejrzenie gruczolaka

Witam
Bardzo proszę o odpowiedz co oznacza wynik mojego badania mianowicie rezonansu magnetycznego przysadki, rezonans był robiony po tomografii gdzie podejrzewano gruczolaka przysadki.Wynik badania rezonansu jest taki:
Sygnał płata tylnego prawidłowy. Płat przedni jednorodny, niezupełnie jednorodnie wzmacnia po podaniu kontrastu, ale bez jednoznacznych cech obecności zmiany ogniskowej. Szypułka przysadki, skrzyżowanie wzrokowe, zatoki jamiste - prawidłowe.
Co oznacza to ze *bez jednoznacznych cech*, że coś tam jest bo już siły nie mam na rezonans czekałam 3 miesiące, jedni lekarze mówili ze na tomografii jest guz inni że nic nie widzą teraz ten wynik. Dodatkowo wyszło na rezonansie zę mam płyn w zatoce szczękowej, ale o tym mówił mi juz laryngolog wiec nie panikuje:(
Proszę o odpowiedz.

Katarzyna 2012-02-08, 16:55

Bóle głowy, które jak sądzę występują są najpewniej wynikiem zmian zapalnych w zatoce szczękowej i obecności płynu. Co do przysadki, z tego co rozumiem, wyklucza się zmianę ogniskową przysadki. Radzę zrobić tak, że dać lekarzowi wynik badania, który zlecał badanie, żeby ewentualnie skonsultował go z radiologami. Aby ostatecznie wypowiedzieli się co tam widać.

neuron 2012-02-09, 17:40

Bóle głowy mam już od bardzo dawna od kilku lat. Co do zatoki to jestem właśnie miesiąc po usunięciu migdałów w których była stała retencja ropy od ponad roku więc płyn w zatoce jest najprawdopodobniej tego następstwem.

Katarzyna 2012-02-09, 20:49